FriMay242024

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της 7ης Εθνικής Έκθεσης Αναφοράς για την Επιχειρηματικότητα στην Κύπρο 2022/2023

Για έβδομη συνεχή χρονιά η Κύπρος συμμετείχε στη διεθνή έρευνα για την επιχειρηματικότητα «Global Entrepreneurship Monitor» (GEM).  Την Εθνική Έκθεση Αναφοράς για την επιχειρηματικότητα συντόνισε το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με την στήριξη και ευγενική χορηγία του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, και της PwC.

Η έρευνα GEM αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες έρευνες για την επιχειρηματικότητα η οποία διεξάγεται σε παγκόσμια κλίμακα τα τελευταία 24 χρόνια, καταγράφοντας δείκτες επιχειρηματικότητας για πάνω από 70 οικονομίες, με πέραν των  200 χιλιάδων συμμετεχόντων κάθε χρόνο.

Η συμμετοχή της χώρας μας στο GEM είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται συγκρίσιμα στοιχεία για την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο, τοποθετώντας την στον παγκόσμιο χάρτη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου 2024 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, συμμετείχαν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της Κύπρου, ανάμεσα στους οποίους, υπουργοί, υφυπουργοί και άλλα κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι θεσμών και οργανισμών, επιχειρηματίες, αξιωματούχοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ακαδημαϊκοί, μέλη της φοιτητικής κοινότητας και άλλοι.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγήτρια Τατιάνα Συνοδινού, και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργο Παπαναστασίου και από τον Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Ανδρέα Σωτηρίου.  Ακολούθησε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας από την Δρ Αριάνα Πολυβίου. 

Τα αποτελέσματα του GEM, όπως προκύπτουν από δείγμα περισσότερων από 2.000 ερωτηθέντων, σκιαγραφούν μια ενθαρρυντική εικόνα αναφορικά με τις απόψεις των Κυπρίων σχετικά με τη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα και το ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας.  Συγκεκριμένα, 52.7% πληθυσμού πιστεύει ότι διαθέτει τις ικανότητες που απαιτούνται για επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα ενώ το 48.4% πιστεύει ότι η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι εύκολη. Μόλις 26.8% του πληθυσμού πιστεύει ότι υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην περιοχή που ζει, καταγράφοντας μείωση κατά 23.4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.  Επιπρόσθετα, οι Κύπριοι εμφανίζονται όλο και πιο εξοικειωμένοι με την επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς το 82.4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι γνωρίζει κάποιον επιχειρηματία. Διαχρονικά το 50% του πληθυσμού δηλώνει «φόβο αποτυχίας» από επιχειρηματική δραστηριότητα που εν μέρη οφείλεται στην ελλιπή καλλιέργεια της επιχειρηματικής κουλτούρας και της κουλτούρας ανάληψης ρίσκου.

Ο δείκτης επιχειρηματικότητας προχωρημένου σταδίου έχει μειωθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (από 8.6% σε 5.7%), ενώ για τις επιχειρήσεις αρχικού σταδίου (<42 μηνών) ο δείκτης ανέρχεται στο 8.3%, με τάσεις σταθεροποίησης τα τελευταία έτη. Στον αντίποδα, οι επιχειρηματίες αρχικού σταδίου καταγράφουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις κοινωνικές και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ως πλεονεκτήματα του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της Κύπρου αναγνωρίζονται οι φυσικές υποδομές, οι εμπορικές υποδομές και υποδομές υπηρεσιών καθώς και οι κυβερνητικές πολιτικές που σχετίζονται με τους φόρους και τη γραφειοκρατία.

Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η συμμετοχή των γυναικών σε επιχειρηματική δραστηριότητα πολύ αρχικού σταδίου στην Κύπρο» με συντονίστρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αλεξία Παναγιώτου, κάτοχο της Έδρας UNESCO για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.  Το πάνελ αποτελούσαν ο κος Γιώργος Παπαναστασίου (Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας), η κα. Κλειώ Παπαδοπούλου, (Συνέταιρος και Υπεύθυνη για θέματα Ένταξης και Διαφορετικότητας στην PwC Κύπρου), η κα. Τζόζη Χριστοδούλου (Επίτροπος Ισότητας Φύλων) και η Δρ. Μαριάννα Προκόπη Δημητριάδη (Co-founder of Theramir Ltd. Promed Bioscience Ltd, RSL, Revolutionary Labs Ltd).

Κατά τη συζήτηση συζητήθηκε και αναδείχτηκε αριθμός θεμάτων αναφορικά με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, όπως η διαχρονική ύπαρξη έμφυλου χάσματος (gender gap) και τρόποι αντιμετώπισής του, οι δυνατότητες ανάπτυξης δράσεων και υποδομών για την υποστήριξη της οικογένειας και ο υπαρκτός φόβος αποτυχίας ο οποίος είναι πιο πιεστικός, κοινωνικά, για τις γυναίκες.

Η έρευνα που χορηγείται από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού  και την PwC Κύπρου, διατίθενται σε μαγνητοσκοπημένη μορφή στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου.

Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της αναφοράς εδώ: https://www.c4e.org.cy/reports/2024/GEM-Report-2022-23-WEB.pdf

GemPeople2024.jpg

Go to top